دانلود پایان نامه های آماده – ۲-۵-۳ مزایای صندوق های مشترک سرمایهگذاری – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
![]() |
صندوقهای سرمایهگذاری مشترک، نهادی است که منابع مالی را از مردم جمع آوری نموده و در سبد متنوعی از اوراق بهادر سرمایهگذاری میکند.(جالبی،۱۳۸۷) صندوق های سرمایهگذاری مشترک، نوعی از مدیریت حرفهای تجمیع سرمایه های خرد برای خرید سهام، اوراق قرضه و ابزارهای بازار پول است. با بهره گرفتن از این ابزار، سرمایهگذارانی که لزوماًً تخصصی در سرمایهگذاری ندارند، امکان مطالعه و ورود مطمئنتر به بازارهای مالی را پیدا میکنند. از این رو، وجود صندوق های مشترک به بازارهای مالی فوق رونق میبخشد و رشد و توسعه اقتصادی را شتاب میدهد. (کرد بچه، ۱۳۹۱)
صندوق های سرمایهگذاری مشترک یکی از انواع واسطههای مالی و از جمله نهادهایی هستند که با فروش پیوسته واحد سرمایهگذاری خود به عموم مردم، وجوهی را تحصیل کرده و آن ها را در ترکیب مصنوعی از اوراق بهادار شامل سهام، اوراق قرضه، ابزارهای کوتاه مدت بازار پول و داراییهای دیگر، با توجه به هدف صندوق، به طور حرفهای سرمایهگذاری میکنند. ترکیب داراییهایی صندوق مشترک، پرتفوی، یا سبد صندوق شناخته میشود و خریداران واحدهای سرمایهگذاری صندوقها، به نسبت سهم خود بخشی از مالکیت سبد اوراق بهادار صندوق را به دست میآورند. هر واحد سرمایهگذاری صندوق بیانگر نسبت مالکیت هر یک از سرمایهگذاران در داراییهای صندوق و درآمد ناشی از آن داراییهاست. (جالبی،۱۳۸۷)
۲-۵-۲ انواع صندوق های مشترک سرمایهگذاری
صندوق های سرمایهگذاری، بر اساس مبانی مختلف به شیوه های گوناگون تقسیمبندی میشود.
صندوق های سرمایهگذاری بر مبنای هدف به دو دسته تقسیم میشوند:
الف: صندوق های سرمایهگذاری با اهداف بلند مدت[۵۰]
این صندوق ها معمولاً دارای هدف سرمایهگذاری بلند مدت (بیش از یک سال) هستند که به سه گروه اصلی تقسیم میشوند:
۱- صندوق های سرمایهگذاری اوراق قرضه[۵۱]
این صندوق ها معمولاً در اوراق بهادار با درآمد ثابت و با سررسید بیش از یک سال سرمایهگذاری میکنند.۲
۲- صندوق های سرمایهگذاری سهام[۵۲]
سرمایهگذاری این نوع صندوق ها عمدتاًً در سهام (سهام عادی و ممتاز) است.
۳- صندوق های سرمایهگذاری دوگانه[۵۳]
سرمایهگذاری این نوع صندوقها به صورت ترکیبی از دو صندوق سرمایهگذاری اوراق قرضه و صندوقهای سرمایهگذاری سهام است یعنی هم در اوراق قرضه سرمایهگذاری میکنند و هم در سهام.
ب: صندوق های سرمایهگذاری با اهداف کوتاه مدت[۵۴]
این صندوق ها معمولاً دارای هدف سرمایهگذاری کوتاه مدت (کمتر از یک سال)هستند که عبارتند از:
۱- صندوق های مشترک سرمایهگذاری بازار پول مشمول مالیات[۵۵]
۲- صندوق های مشترک سرمایهگذاری بازار پول معاف از مالیات[۵۶](جالبی،۱۳۸۷)
صندوق های سرمایهگذاری بسته به ماهیت، دو نوع است:
الف: صندوق های سرمایهگذاری باز:
صندوق هایی است که سرمایه آن ها متغیر است و ارزش هر سهم صندوق، بر اساس مجموعه متنوعی از سهام و اوراق بهاداری که در سبد سرمایهگذاری وجود دارد، در پایان هر روز محاسبه میشود. مثلاً، یک صندوق سرمایهگذاری باز، میلیارد تومان گردآوری و صرف خرید یک رشته سهام مختلف میکند. چنانچه سرمایهگذاران مثلاً ۵۰ میلیون تومان بیشتر صرف خرید واحد های صندوق سرمایهگذاری کنند، مدیران صندوق نیز سهام بیشتری خواهند خرید و به این ترتیب، سرمایه صندوق افزایش مییابد. چنانچه سرمایهگذاران ۱۰۰ میلیون تومان از واحدهای شرکت را بفروشند، این صندوق باید برای تهیه پول، مقداری از سهام یا دیگر داراییها را که در تملک دارد، بفروشد و به این ترتیب سرمایه شرکت کاهش مییابد. به همین دلیل است که اصطلاح صندوق های سرمایهگذاری باز برای چنین صندوقی به کار برده میشود. وقتی ارزش سهام افزایش مییابد، ارزش واحدهای صندوق نیز بالا میرود . از این راه سرمایهگذاران سود میبرند. اینگونه صندوق ها، به صندوق های سرمایهگذاری با سرمایه متغیر نیز معروف است.(کردبچه،۱۳۹۱)
ب: صندوقهای سرمایهگذاری بسته :
این صندوق در بریتانیا «تراست سرمایهگذاری» نامیده میشود. سرمایه این صندوقها مشخص و ثابت است و سهام آن به عموم عرضه و قیمت این سهام بر اساس عرضه و تقاضا تعیین میشود. در این صندوقها، اگر سرمایهگذاری قصد مشارکت داشته باشد، باید سهام صندوق را در بازار از افراد دیگری که قصد فروش سهامشان را دارند بخرد و به صندوق پولی پرداخت نمیکند. در نتیجه، سرمایه صندوق نیز تغییری نمیکند. به همین سبب، اینگونه صندوقها را «صندوق های سرمایهگذاری بسته» مینامند.(کردبچه،۱۳۹۱)
۲-۵-۳ مزایای صندوق های مشترک سرمایهگذاری
صندوقهای مشترک در مقایسه با سایر ابزارهای مالی، دارای ویژگیهایی است که به عنوان مزیتهای این صندوق شمرده میشود.
پنج مزیت اصلی که سرمایهگذاران را به سوی صندوقهای مشترک جذب میکند، عبارت است از:
-
- مدیریت حرفهای: این مزیت با اتکا به مشاوران حرفهای سرمایهگذاری، تحقیقات گسترده و برخورداری از اطلاعات کافی بازار و معاملهگران ماهر اوراق بهادار به دست میآید. دسترسی داشتن به مدیریت حرفهای با توجه به آشنا نبودن بیشتر سرمایهگذاران در ایران با سازوکار سرمایهگذاری در بورس و سهام نیز برای نهادینه شدن سرمایهگذاری در داراییهای مالی و گسترش سرمایهگذاری غیر مستقیم، اهمیت دارد.
-
- تنوع بخشی اوراق بهادار و کاهش ریسک: به طور کلی، با سرمایهگذاری در داراییها و اوراق بهادار گوناگون، تأثیر کاهش ارزش هر یک از داراییها و اوراق بهادار در کل سرمایهگذاری، و درواقع ریسک سرمایهگذاری، کاهش مییابد. البته ایجاد و نگهداری چنین سبدی نیازمند صرف هزینه های مختلف برای جمع آوری و تحلیل داده های مورد نیاز و تخصص و مهارت کافی است و سرمایهگذار صندوق به سهولت و حتی با مبلغی اندک میتواند از این امتیاز برخوردار شود، زیراصندوق از طریق سرمایهگذاری وجوه در ترکیب متنوعی از اوراق بهادار صنایع و شرکتهای مختلف و نیز استفاده از امین برای نگهداری اوراق بهادار، کاهش ریسک را امکان پذیر میسازد. در ایران، به دلیل خرد بودن سرمایه ها، نبود امکان تشیکل سبد متنوع برای دارندگان آن ها و نیز به دلیل ریسک گریز بودن درصد بالایی از سرمایهگذاران بازار سهام، این ویژگی برای صندوقها جذابیت زیادی ایجاد میکند.
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-09-29] [ 04:41:00 ب.ظ ]
|