طرح های تحقیقاتی و پایان نامه ها – ۵-۲- نظام موجود ارزیابی عملکرد معاونت ها و مناطق – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
![]() |
برنامه های حوزه ماموریتی شهرسازی و معماری در ادامه آورده شده است: (معاونت برنامه ریزی و توسعه شهری شهرداری تهران ،۱۷۵:۱۳۹۲)
-
- تهیه، نظارت و راهبری طرح های توسعه شهری شهر تهران
-
- ساماندهی حریم شهر
-
- ساماندهی بافت های تاریخی و پهنه های طبیعی واجد ارزش شهر
-
- نظارت و کنترل ساخت و ساز
-
- ساماندهی و نوسازی بافت های فرسوده
- توسعه مجموعه ها و فضاهای شهری در مقیاس جهانی
با توجه به دو منطقه مورد مطالعه در این تحقیق که مناطق ۷ و ۱۰ شهرداری تهران میباشند، بند دوم (ساماندهی حریم شهر) موضوعیت ندارد.
۵-۲- نظام موجود ارزیابی عملکرد معاونت ها و مناطق
در شرایط کنونی معاونت ها و شهرداری های مناطق گزارشات عملکرد خود را به صورت ماهیانه، سه ماهه، شش ماهه و سالیانه تهیه میکنند. ولی این گزارشات دارای چارچوب مشخصی نیستند و هر منطقه بنابر سلیقه خود نوع گزارش دهی خاص خود را دارد. به طوری که آمار و ارقام بعضی مناطق با مقیاس و شاخص های مختلف ارائه می شود که مقایسه آمار مناطق مختلف را با یکدیگر دچار مشکل میکند.
نکته حائز اهمیت این است که در ارائه گزارشات عملکرد، معاونت ها و شهرداری های مناطق صرفا به ارائه داده های خام بسنده نموده و عملا از هیچ یک از مدل های ارزیابی عملکرد استفاده نمی شود. آمار و ارقام ارائه شده با اهداف کمی مقایسه نمی شود و مشخص نمی شود هر شهرداری تا چه اندازه در رسیدن به اهداف خود موفق بوده است. مطالعه وضعیت موجود شهرداری های مناطق خلاء نبودن یک سیستم ارزیابی عملکرد جامع برای مناطق را کاملا آشکار میسازد. (مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران، ۲۰۵:۱۳۸۸)
مسئله مهم دیگر این است که اغلب شهرداری ها برنامه مشخص و اهداف تعیین شده ای برای سال آتی خود ندارند و مشخص نیست دقیقا در یک زمینه چه میزان کمبود وجود دارد و سال آینده چه میزان آن باید رفع شود. در چنین شرایطی ارزیابی عملکرد سازمانی نیز خود جای بحث دارد. لذا شهرداری ها باید برای برنامه های خود اهداف کمی تعیین کنند و سپس عملکرد خود را در راستای رسیدن به اهداف مورد ارزیابی قرار دهند.(همان: ۲۰۶)
برنامه ها و طرح های کلان و استراتژیک که زیر مجموعه ی تدوین برنامه ها و طرح های عملیاتی در شهرداری تهران قرار میگیرد، طرح جامع تهران ، برنامه ی پنج ساله شهرداری تهران و برنامه عملیاتی میان مدت شهرداری تهران میباشد که به ترتیب در زیر تشریح میشوند:
۶-۲- طرح جامع شهر تهران
این طرح که پس از سالها مطالعه و بررسی در مراجع سیاست گذار و تصمیم گیر در سطح شهر تهران در نهایت تصویب شد و به اجرا درآمده، به موضوعات و مقوله هایی می پردازد که از نظر راهبردی، ساختاری، توسعه و عمران شهر تهران بر اساس افق های برنامه ای و چشم اندازها و وضعیت مطلوب شهری نگاه می شود. طرح جامع تهران سند اصلی طرح راهبردی- ساختاری جامع شهر تهران محسوب می شود و سایر طرح ها و برنامه ها و فعالیتها در کلیه حوزه ها و سازمانهای دخیل در امور مختلف شهر، باید منطبق بر آن تنظیم و پیاده سازی شوند. محورهای این طرح عبارتند از:
-چشم انداز توسعه شهر
-راهبردهای توسعه شهر
-محدوده شهر تهران
-حریم شهر تهران
-سازمان فضایی و پهنه بندی شهر
-ضوابط و مقررات ساخت و ساز و نحوه استفادهد از اراضی
-طرح های موضعی و موضوعی توسعه و عمران شهری تهران
-شرایط تحقق پذیری طرح
-ساز و کارهای اجرایی
در حوزه ی ماموریتی شهرسازی و معماری چهار بند چشم انداز طرح جامع یعنی بندهای ۵،۴،۱ و۷ که به ترتیب عبارتند از:” تهران شهری با اصالت و هویت ایرانی-اسلامی”؛ “تهران شهری امن و مقاوم در برابر انواع آسیب ها و مقاوم در برابر مخاطرات و سوانح”؛ “تهران شهری پایدار و منسجم با ساختارهای مناسب برای سکونت،فعالیت و فراغت”؛ “تهران کلانشهری با عملکردهای ملی و جهانی و با اقتصادی مدرن و مرکزیت امورفرهنگی-پژوهشی در سطح کشور و حداقل یکی از سه شهر مهم و برتر آسیا” ، مرتبط با حوزه ماموریتی معاونت شهرسازی و معماری میباشند.(معاونت برنامه ریزی و توسعه شهری،۱۷۴:۱۳۹۲)
۷-۲- برنامه پنج ساله ی شهرداری تهران
برنامه پنج ساله شهرداری تهران، برنامه ای کلان و استراتژیک است که زیربنای تدوین برنامه ها و طرح های عملیاتی در شهرداری تهران قرار میگیرد. این برنامه در شش بخش، برنامه ها و الزامات شهر و شهرداری تهران را در حوزه های ستادی و مناطق ۲۲ گانه و به دو صورت راهبردی و عملیاتی توصیف و تبیین میکند:
بخش اول: برنامه راهبردی شهر تهران
بخش دوم: برنامه راهبردی و الزامات حوزه ستادی شهرداری(شامل ۱۵ فصل)
بخش سوم: برنامه های راهبردی مناطق ۲۲ گانه
بخش چهارم: عملیات اجرایی مناطق ۲۲ گانه
بخش پنجم: نظارت و ارزیابی
بخش ششم: جداول اهداف کمی و منابع مصارف
در این برنامه به نظارت و ارزیابی توجه ویژه شده و بخش پنجم آن به نظارت و ارزیابی اختصاص دارد. در این بخش ماده های متعددی این موضوع را تبیین میکند از جمله ماده های ۱۵۵، ۱۵۶، ۱۵۷، ۱۵۸ و ۱۵۹ که شهرداری تهران را به ارائه گزارش نظارت و ارزیابی پیشرفت برنامه، تهیه نظام جامع برنامه ریزی و نظارت، بررسی الگوهای بینالمللی مقایسه کلان شهرها و انتخاب الگوی مناسب و استخراج شاخصهای مربوطه به منظور ارزیابی و پایش میزان پیشرفت شهر تهران در چارچوب موازین برنامه، چشم انداز، اهداف کلی، و راهبردهای توسعه موظف می کند.(اسلام، ۴۵:۱۳۸۹)
برنامه پنج ساله شهرداری تهران، چشم انداز ، اهداف و راهبردها را در حوزه شهر تهران، حوزه های ستادی شهرداری و حوزه های مناطق و عملیاتی شهرداری تهران تعریف و طبقه بندی کردهاست .
در برنامه ی ۵ ساله، در حوزه های ستادی شهرداری تهران ۱۵ فصل مجزا از هم به طریق زیر طبقه بندی شده اند:
-
- هویت ایرانی- اسلامی
-
- معماری، شهرسازی و مدیریت شهری
-
- توسعه ی اجتماعی و فرهنگی
-
- زیر ساخت های شهری
-
- بهبود شبکه های ارتباطی و نظام حمل و نقل و ترافیک
-
- خدمات شهری، محیط زیست و فضاهای سبز
-
- گردشگری و اوقات فراغت
-
- مدیریت واحد شهری
-
- اقتصاد شهری
-
- رقابت پذیری و فضای کسب و کار
-
- نظام مالیه شهرداری و درآمدهای پایدار
-
- تعدیل نابرابریها و تامین عادلانه ی حقوق شهروندی
-
- ایمنی و مدیریت مخاطرات
-
- توسعه ی فناوری و تحقق شهر مجازی
- نوسازی شهرداری، توسعه ی مدیریت و ارتقای ظرفیت ها
با توجه به موضوع تحقیق در جدول زیر چشم انداز، اهداف کلی و راهبردهای مربوط به حوزه ی ستادی شهرسازی و معماری در شهرداری تهران که از فصل دوم برنامه ی پنج ساله و بخش حوزه ماموریتی شهرسازی و معماری برنامه عملیاتی استخراج شده بیان میگردد:
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-09-29] [ 04:58:00 ب.ظ ]
|