پایان نامه آماده کارشناسی ارشد | ادبیات پژوهش – 5 |
![]() |
۱-۳-اهمیّت و ضرورت پژوهش
والدین بر روی شخصیت، ویژگیها و تواناییهای فرزندانشان تأثیر غیرقابل انکاری میگذارند(کرامر[۷]، ۲۰۰۲). والدین کودکانی که دچار اختلال هستند چالشهای بیشتری در پرورش کودکان خود دارند و بیشتر از والدینی که کودک عادی دارند دچار اختلال در عملکرد و شیوه های فرزندپروریشان میباشند(گااو، چیو، سونگ، لی[۸]، ۲۰۰۸).
همچنین روشهای تربیتی والدین تأثیر مهمی را بر شخصیت فرزندان در آینده میگذارد (امیرینژاد قریشیراد، جوانمرد،۱۳۹۰). در واقع، فرزندان والدین مقتدر بسیار خوب پرورش مییابند؛ آن ها شاد هستند و در تسلطیابی در تکالیف جدید اعتماد به نفس دارند و خودگردان میباشند. در حالیکه فرزندان والدین مستبد، مضطرب، گوشهگیر و ناخشنودند و فرزندان والدین سهلگیر خیلی ناپخته هستند، در کنترل تکانههایشان مشکل دارند و بسیار پرتوقع و وابسته به بزرگترها میباشند(برک، ۲۰۰۱؛ ترجمه سیدمحمدی، ۱۳۸۶). با توجه به اینکه اختلالهای یادگیری تأثیر عمیقی بر کارکرد خانواده دارد، والدین دانش آموزان با اختلالهای یادگیری تعارض و اضطراب بیشتری در محیط خانواده دارند و انسجام خانوادگی و فعالیتهای تفریحی کمتری هم نشان می دهند. همچنین، استرس والدین رابطه مستقیمی با مشکلات رفتاری دانش آموزان با اختلالهای یادگیری دارد(دیسون، ۲۰۰۳).
پارهای اوقات شاهد آن هستیم که والدین به دلایل گوناگون، آگاهانه و ناآگاهانه از فراهم آوردن زمینه و بستر مناسب برای رشد و بالندگی هرچه شایستهتر فرزندان خود غفلت میورزند. آنچه باعث نگرانی می شود ناآگاهی و عدم اطلاع کافی والدین از اهمیت دوران اولیه زندگی کودک و تأثیر ماندگار و سرنوشتساز برخوردها و واکنشهای والدین بر سراسر زندگی کودکانشان است. در واقع، هر گونه عکسالعمل و رفتار والدین به صورت مستقیم یا غیرمستقیم می تواند در ساختن رفتار و شخصیت آیندهی کودک مؤثر باشد. رفتار و شخصیتی که همیشه مطلوب و سازگارانه شکل نمیگیرد و حتی در بسیاری از اوقات شکل بیمارگون به خود میگیرد که اصلاح آن مستلزم صرف وقت و هزینه بسیار خواهد بود(پناه علیها،۱۳۸۹).
اگرچه تحقیقاتی در زمینه سبکهای فرزندپروری و مشکلات رفتاری به صورت جداگانه و بر روی سایر گروه های کودکان با نیازهای ویژه صورت گرفته است ولی بر اساس بررسی های انجام شده تحقیقی در زمینه پیش بینی مشکلات رفتاری بر اساس سبک فرزندپروری والدین در دانش آموزان با اختلالهای یادگیری در ایران ملاحظه نشد. از اینرو، پژوهش حاضر در نظر دارد این خلأ را پر کند و نقش شیوه های فرزندپروری را به عنوان یک عامل پیش بینیکننده در مشکلات رفتاری دانش آموزان با اختلالهای یادگیری مورد توجه قرار دهد. شایان ذکر است که یافته های این پژوهش می تواند توسط والدین، معلمان و متخصصانی که با دانش آموزان با اختلالهای یادگیری در ارتباط هستند، مورد استفاده قرار گیرد و از این طریق به بهبود عملکرد تحصیلی و رفتاری دانش آموزان با اختلالهای یادگیری کمک شود.
۱-۴-هدفهای پژوهش
هدفهای کلی و جزئی پژوهش حاضر به شرح ذیل بود:
۱-۴-۱- هدف کلی
هدف کلی این پژوهش عبارت بود از:
پیش بینی ابعاد مشکلات رفتاری دانش آموزان با اختلالهای یادگیری بر اساس سبک فرزندپروری والدین.
۱-۴-۲- هدفهای جزئی
هدفهای جزئی این پژوهش عبارت بود از:
-
- بررسی رابطه بین ابعاد مشکلات رفتاری در دختران با اختلالهای یادگیری و سبک فرزندپروری والدین.
-
- بررسی رابطه بین ابعاد مشکلات رفتاری در پسران با اختلالهای یادگیری و سبک فرزندپروری والدین.
-
- پیش بینی مشکلات سلوک در دانش آموزان با اختلالهای یادگیری بر اساس سبک فرزندپروری والدین.
-
- پیشبینی مشکلات اضطرابخجالتی در دانش آموزان با اختلالهای یادگیری بر اساس سبک فرزندپروری والدین.
-
- پیش بینی مشکلات روانتنی در دانش آموزان با اختلالهای یادگیری بر اساس سبک فرزندپروری والدین.
- پیشبینی مشکلات اجتماعی در دانش آموزان با اختلالهای یادگیری بر اساس سبک فرزندپروری والدین.
۱-۵-سؤالهای پژوهش
۱- آیا بین ابعاد مشکلات رفتاری در دانش آموزان با اختلالهای یادگیری و سبک فرزندپروری والدین رابطه وجود دارد؟
۲- آیا بین ابعاد مشکلات رفتاری در دختران با اختلالهای یادگیری و سبک فرزندپروری والدین رابطه وجود دارد؟
۳- آیا بین ابعاد مشکلات رفتاری در پسران با اختلالهای یادگیری و سبک فرزندپروری والدین رابطه وجود دارد؟
۴- آیا میزان مشکلات سلوک در دانش آموزان با اختلالهای یادگیری به وسیله انواع سبکهای فرزندپروری والدین قابل پیش بینی است؟
۵- آیا میزان مشکلات اضطرابخجالتی در دانش آموزان با اختلالهای یادگیری به وسیله انواع سبکهای فرزندپروری والدین قابل پیش بینی است؟
۶- آیا میزان مشکلات روانتنی در دانش آموزان با اختلالهای یادگیری به وسیله انواع سبک های فرزندپروری والدین قابل پیش بینی است؟
۷- آیا میزان مشکلات اجتماعی در دانش آموزان با اختلالهای یادگیری به وسیله انواع سبکهای فرزندپروری والدین قابل پیش بینی است؟
۱-۶- تعاریف مفهومی متغیرها
۱-۶-۱- تعریف مشکلات رفتاری
مشکلات رفتاری دامنهای از رفتارهایی است که ناسازگاریهای اجتماعی تا استرسهای غیرمعمول هیجانی را شامل می شود و با مشکلات یادگیری همراه هستند. شایان ذکر است که مشکلات رفتاری به شکلهای گوناگون و با شدتهای مختلف در افراد ظاهر میشوند و از طریق رفتارهایی مانند پرخاشگری، تمایلات خودآزاری و یا رفتارهای انفعالی نمایان میشوند(دپارتمان آموزش و کار،۱۹۹۴؛ به نقل از ایوانز، هاردن، توماس[۹]، ۲۰۰۴).
۱-۶-۲- تعریف سبکهای فرزندپروری
سبکهای فرزندپروری روشهایی هستند که والدین از طریق آن ها فرزندان خود را تربیت
میکنند(لاتف[۱۰]، ۲۰۰۸).
۱-۶-۳- تعریف اختلال یادگیری
اختلالهای یادگیری شامل اختلالهای یادگیری و شناختی است که در افراد درونی هستند و بر دامنه نسبتاً محدودی از درسها و عملکردها تأثیر معنادار دارند. شایان ذکر است که اختلالهای یادگیری ممکن است همراه با دیگر شرایط ناتوانیزا روی دهند اما ناشی از شرایط دیگر همچون کمتوانیذهنی، اختلالهای رفتاری، کمبود فرصتهای یادگیری یا نقایص حسی نیستند(هالاهان و همکاران، ۲۰۰۹؛ ترجمه علیزاده و همکاران، ۱۳۹۰).
فصل دوّم
ادبیات پژوهش
۲-۱- مبانی نظری
این بخش به توصیفی از چارچوب نظری متغیرهای مرتبط با پژوهش می پردازد.
۲-۱-۱- تعریف اختلالهای یادگیری
مفهوم اختلال یادگیری از حیطههای گوناگونی مانند روانشناسی، پزشکی و آموزش و پرورش تأثیر پذیرفته است. بنابرین، تعریف و تبیین آن نیز از مبانی نظری مختلفی ناشی میشود(شکوهی یکتا و پرند، ۱۳۸۵). در نتیجه در مورد اختلالهای یادگیری تعاریف گوناگونی ارائه شده است که در زیر به چند مورد از رایجترین تعاریف اشاره می شود:
۲-۱-۱-۱- تعریف دولت فدرال
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-09-29] [ 04:15:00 ب.ظ ]
|