دانلود مقاله-پروژه و پایان نامه | گفتار اول: خسارتهای مادی – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
![]() |
در انطباق مقررات مربوط به اتلاف و تسبیب بر اموال فکری نیز نباید تردید کرد. البته فرض تلف «عین» مال فکری دور از ذهن است. با این حال در مواردی مانند افشای اسرار تجاری میتوان بر تلف عین مال نظر داد. اما به هر حال تلف منافع مال فکری کاملا محتمل و متصوّر است. در این صورت همان مسئولیتهایی که بر متلف یا مسبب اتلاف اموال مادی مترتب میشود (مواد ۳۲۸ و ۳۳۱ قانون مدنی) حسب مورد بر کسی که منافع مال فکری را از بین برده نیز بار میشود. البته در اینجا دیگر دادن عین یا مثل مال تلف شده مطرح نیست و شخص مسوول باید از عهده قیمت منافع تلف شده برآید.[۱۰۱]
در قانون اختراع ایران صرفاً به جبران خسارت اشاره شده است روش جبران خسارت و نحوه محاسبه آن بیان نگردیده است بنابرین هر کس خسارتی مطالبه کند باید ورود خسارت را با بهره گرفتن از نظریه های کارشناسی و ادله و اسناد معتبر در دادگاه ثابت کند و در هر دعوی اوضاع و احوال موجود وضعیت حق نقض شده و وضعیت مدعی حق در میزان خسارت وارد شده مؤثر خواهد بود و حتی اوضاع و شرایط اقتصادی نیز در میزان خسارت وارد شده مؤثر است.
در جبران خسارت وارد شده به اموال عینی نوع خسارت قابل تصور میباشد. اولاً خسارتهایی که مستقیماً به مال وارد میشوند که مال یا معیوب میشود یا تلف میشود. ثانیاًً خسارتهایی که به منافع مال وارد میشود و منجر به از دست رفتن منافع میشود مانند مثال مغازه که اولاً مغازه تخریب شده ثانیاًً منفعت مستقیم آنکه شامل بهرهبرداری و استفاده از آن بوده تلف شده و ثالثاً منفعت غیرمستقیم که ناشی از تجارت در مغازه میباشد تلف شده است و حال بالفور موضوع فوق در خصوص حق اختراع قابل تصور است نظر به اینکه حق اختراع یک گواهی میباشد که توسط اداره مالکیت صنعتی صادر و تحویل میشود لذا خسارت به نفس این گواهی قابل تصور نیست و از طرفی چون حقوق ناشی از آن نیز توسط قانونگذار پس از صدور گواهی برقرار میشود به نظر میرسد صدمه به اصل این حقوق نیز قابل تصور نباشد. لکن نظر به اینکه دارنده حق اختراع با بهرهبرداری از این حقوق میتواند منافعی را به دست آورد و ناقض به بهرهبرداری این حقوق صدمه وارد میکند لذا از این جهت موجب ورود خسارت میشود که موظف به جبران میباشد. در حقیقت ناقض به حق انحصاری ناشی از حق اختراع صدمه میزند و در یک رقابت نامشروع به حق انحصاری دارند حق اختراع صدمه وارد میکند. حال این صدمه به حق انحصاری یا منع کلی از بهرهبرداری و عدم امکان بهرهبرداری توسط دارنده حق اختراع باشد یا اینکه حق انحصار دارنده حق اختراع را در زمان خاص و مکان خاص محدودتر میکند.
مهمترین تقسیمی که از طبیعت ضرر وجود دارد، تقسیم ضرر به مادی و معنوی است. مبنای این تقسیم این است که آیا خسارت به دارایی ضرر وارد شده و یا به اجزاء دیگر حقوق و شخصیت او وارد گشته است. خسارت وارد و به دارایی را ضرر مادی و خسارت وارده به دیگر اجزاء را ضرر معنوی مینامیم. از آنجا که تقسیم حقوق به حقوق مالی و حقوق غیرمالی یک تقسیم جامع است، تقسیم خسارات به مادی و معنوی نیز تقسیمی جامع است و شامل تمام خسارت میشود.[۱۰۲]
بنابر مطالب گفته شده نقض حق اختراع به عملی گفته میشود که به حقوق انحصاری دارنده حق اختراع صدمه میزند. اثر نقض حق اختراع احتمال دارد که خسارت به حق مادی دارنده حق اختراع باشد یا خسارت به حق معنوی دارنده حق اختراع با این پیش فرض که برای دارنده حق اختراع، دو نوع حق مادی و معنوی ناشی از حق اختراع قابل تصور میباشد که ذیلا مورد بررسی واقع میشود.
گفتار اول: خسارتهای مادی
خسارتهای مادی به خسارتهایی اطلاق میشود که به حقوق مادی ناشی از حق اختراع صدمه وارد نماید. حقوق مادی ناشی از حق اختراع حقوقی است که از طریق تجارت با حق اختراع عائددارنده حق اختراع میشود. برخلاف حقوق معنوی که مستقیماً در کاهش دارایی دارنده حق اختراع تأثیر ندارد بلکه احتمال دارد به نحو غیرمستقیم مؤثر در دارایی دارنده حق اختراع باشد. تنها خسارتی که برای دارنده حق اختراع به علت نقض آن قابل پیشبینی است تقویت منفعت میباشد. خسارتهای قابل تصور برای دارنده حق اختراع با عنایت به وضعیت دارنده حق اختراع نسبت به این حق متفاوت خواهد بود.
اگر دارنده حق اختراع، اختراع خویش را تجاری سازی نموده باشد و در حال کسب منفعت باشد لطمه به حقوق انحصاری دارنده حق اختراع با ورود رقابت نامشروع ناقض از طریق کاهش فروش یا کاهش قیمت یا افزایش هزینه ها جهت از دست ندادن بازار خواهد بود.
در صورتی که دارنده حق اختراع نسبت به تجاریسازی این حق و کسب منفعت از طریق تجارت با حق اختراع اقدام نکرده باشد حقالامتیاز معقول خسارت وارد شده برایشان خواهد بود.
تصور هر یک از خسارتها در حقیقت مصداق تقویت منفعت میباشد. اولین مانع در جبران منافع فوت شده به دارنده حق اختراع ناشی از نقض، تبصره ۲ ماده ۵۱۵ قانون آیین دادرسی مدنی میباشد که صریحاً عدمالنفع را به عنوان خسارت قابل مطالبه نمیداند.
مناقشهای مطرح میشود و حقوقدانها همه منافع را تحت عدم النفع نمیدانند و اقدام به تفسیر متن قانون مینمایند و در این راستا از بند ۲ ماده ۹ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۷۸ کمک میگیرند. بند ۲ ماده ۹ قانون آئین داردسی کیفری تصریح میکند منافعی که ممکن الحصول بوده و در اثر ارتکاب جرم مدعی خصوصی از آن محروم و متضرر میشود تحت عنوان جبران خسارت از جانب مدعی خصوص علیه مجرم قابل مطالبه اعلام شده است.
حسب ماده فوق منافع به سه دسته عمده تقسیم میشود:
۱- منافع مسلم الحصول
۲- منافع ممکن الحصول
۳- منافع محتمل الحصول
منفعتی مسلم الحصول میباشد که ایجاد شده است لیکن هنوز از عین مال منفک نشده لذا منفعت نامیده میشود مانند میوهای که به درخت است و این منافع وجود دارند شرایط و اسباب خاصی جهت وجود آن ها نیاز نیست در صورت تلف نیز شکی در جبران وجود ندارد.
منافع ممکن الحصول: منافعی هستند که مقتضی ایجاد آن ها مهیا شده است مانع مسلمی نیز در طریق تحقق آن ها وجود ندارد هر چند احتمال وجود مانع از نظر عرفی و عقلی امکانپذیر است لکن عرفا این امکان متنابه نمیباشد مانند شکوفهای که در مرحله بدون صلاح میباشد.
منافع محتمل الحصول: منافعی هستند که احتمال ایجاد مقتضی آن میرود لکن هنوز مقتضی به نحو کامل ایجاد نشده است. لیکن از نظر عرفی احتمال ایجاد وجود دارد. مانند شکوفهای که هنوز تبدیل به میوه نشده و در مرحله بدو صلاح نیز نمیباشد لکن در جمع بین بند ۲ ماده ۹ قانون آیین دادرسی کیفری و تبصره ۲ ماده ۵۱۵ قانون آیین دادرسی مدنی گفته شده که عدم النفع ذکر شده در تبصره ۲ ماده ۵۱۵ قانون آیین دادرسی مدنی به منافع محتمل الحصول اشاره دارد و عدم النفع منافع ممکن الحصول را در برنمیگیرد.
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-09-29] [ 04:51:00 ب.ظ ]
|