خرید متن کامل پایان نامه ارشد | مبحث دوم: ویژگیها و انواع عقد استصناع – 8 |
![]() |
بند دوم: در اصطلاح
قرارداد استصناع یا سفارش ساخت: قراردادی است بین دو شخص اعم از حقیقی و حقوقی، مبنی بر تولید کالایی خاص یا اجرای پروژه یا طرحی با ویژگیهای مشخص در آینده که به وسیله سفارشگیرنده درازای گرفتن هزینه آن در زمان مشخص توافق شده است که میتواند بخشی از آن به صورت نقدی و بخشی دیگر به صورت اقساط بهتناسب پیشرفت فیزیکی کار یا حتی مستقل از آن و یا بر اساس زمانبندی کوتاهمدت یا بلندمدت باشد، برای مثال از یک سال تا ده سال متعهد میشود مواد اولیه و کالاهای موردنیاز برای اجرای پروژه را خود به طور مستقیم تهیه کند و در زمان مشخص کالا یا پروژه موردنظر را به سفارشدهنده تحویل دهد.
نکات زیر در تعریف استصناع قابلتوجه است:
-
- استصناع ازآنجاکه عقد است لازم است دو طرف داشته باشد که شرایط عمومی قراردادها (نظیر اختیار، عقل، بلوغ، و …) را دارا بوده و با تراضی خود که به صورت ایجاب و قبول نمایان میشود آن را امضاء کنند. طرفین قرارداد افراد حقیقی یا نمایندگانی از نهادها، مؤسسات و شرکتها و بنگاههای اقتصادی و غیراقتصادی میتوانند باشند.
-
- کالا یا طرح در زمان انعقاد قرارداد معدوم است و مقصود از قرارداد، تولید و ایجاد آن است.
-
- استصناع درباره کالاهایی جریان مییابد که ساخته میشود و به کالاهای طبیعی نظیر میوه ها و سبزیجات و حبوبات تعلق نمیگیرد و فروش این کالاها در قالب سلم میتواند محقق شود گرچه بستهبندی و فرآوری این کالاها را میتوان در قالب عقد استصناع قرارداد.
-
- در استصناع باید اوصاف کالا یا ویژگیهای پروژه موردنظر بهروشنی تبیین شود، به گونهای که هیچ گونه ابهام و جهالتی در بین نباشد.
-
- مبلغ قرارداد باید معین شود، ولی لازم نیست همه یا بخشی از آن در مجلس عقد پرداخت شود، بلکه میتوان با توافق طرفین قرارداد، بخشی به صورت بیعانه قبل از شروع کار و باقیمانده بهتناسب پیشرفت فیزیکی کار یا مستقل از آن بازمان بندی خاص و یا به طور کل به طور اقساط به سازنده پرداخت شود.
-
- مواد اولیه و دیگر تجهیزاتی که برای ساخت کالا با همه خصوصیات و ویژگیهای موردنظر لازم است، توسط سفارشگیرنده تدارک دیده میشود و سفارشدهنده مؤظف به تدارک این امور نیست و مبلغی که سفارشدهنده میپردازد شامل همه کالا و خدماتی میشود که برای تحویل نهایی کالا یا طرح موردقرارداد، لازم است تدارک دیده شود.
- در صورت تطابق کالا یا طرح موردنظر با مشخصات مذکور در قرارداد، سفارشدهنده ملزم به گرفتن کالا و انجام تعهدات متقابل است.
گفتار دوم: ارکان عقد استصناع
برای تحقق عقد استصناع در نظر گرفتن چهار رکن زیر لازم است:
بنداول: طرفین قرارداد
در قرارداد استصناع، سفارشدهنده را مستصنع و سازنده را صانع میگویند، مستصنع و صانع باید شرایط عمومی طرفین قراردادها مانند بلوغ، عقل، رشد، قصد و اختیار را دارا باشند همان طور که خواهد آمد در ماهیت فقهی عقد استصناع اختلافنظر هست برخی از فقها آن را در قالب یکی از قراردادهای خاص میدانند و برخی آن را قرارداد مستقلی میپندارند اگر قرارداد استصناع را یکی از قراردادهای خاص بدانیم افزون بر شرایط عمومی قراردادها طرفین باید شرایط قرارداد خاص را نیز دارا باشند برای مثال کسانی که قرارداد استصناع را نوعی بیع میدانند؛ در این صورت طرفین معامله بر اساس ماده ۳۴۵ ق.م باید علاوه بر اهلیت قانونی برای معامله اهلیت برای تصرف در بیع یا ثمن را نیز داشته باشند. (موسویان، ۱۳۸۶، ص ۳۸۸)
بند دوم: صیغه (ایجاب و قبول)
قرارداد استصناع به عنوان عقدی صحیح همانند سایر قراردادها نیاز به ابزار اراده و رضایت طرفین به انعقاد قرارداد دارد و البته این ابزار اراده میتواند به صورت گفتاری، نوشتاری و یا عملی (با دادن پیشپرداخت) منعقد گردد و هر لفظ و عملی که مقصود طرفین مبنی بر اراده آن ها برای انعقاد قرارداد را برساند کفایت میکند. (نظر پور، ۱۳۸۷، ص ۷۳)
بند سوم: موضوع استصناع
به کالایی که سفارش ساخت آن داده میشود موضوع قرارداد استصناع یا مصنوع میگویند مصنوع باید علاوه بر جواز ساخت از جهت شرعی و قانونی، قابلیت ساخت و تحویل در موعد مقرر را داشته باشد. (موسویان، همان، ص ۳۸۸)
هر نوع کالایی که نیاز به ساختهشدن و پدید آمدن به وسیله صنعتگر یا هنرمند یا سازنده داشته باشد مانند کشتی، هواپیما، در و پنجره، کفش و… میتواند موضوع عقد استصناع واقع شود. خصوصیات و صفات مورد استصناع باید هنگام سفارش به صورت کامل معین شود.
مورد استصناع باید هنگام عقد موجود نباشد. بنابرین اگر صنعتگر فردی از مورد معامله را قبلاً ساخته و آماده داشته باشد معامله مذکور بیع معمولی است، همچنین مواد اولیه مورد استصناع باید توسط صانع تهیه شود و در صورتیکه مواد اولیه توسط مستصنع تهیه گردد معامله مذکور اجاره اشخاص میباشد و صانع فقط نقش اجیر را خواهد داشت.
بند چهارم: عوض
مبلغی که در قبال ساخت و تحویل کالا یا پروژه پرداخت میشود را عوض استصناع میگویند، عوض در قرارداد استصناع همانند سایر قراردادها بهطورمعمول پول رایج است اگرچه میتواند کالا یا خدمت نیز باشد، اگر قرارداد استصناع را یکی از انواع قراردادهای خاص شناختهشده بدانیم، عوضین علاوه بر شرایط عمومی، باید شرایط عوضین آن قرارداد خاص را نیز داشته باشند برای مثال اگر استصناع را از مصادیق بیع سلم بدانیم به اعتقاد مشهور فقها بایستی کل عوض در مجلس عقد پرداخته شود اما اگر استصناع را قرارداد مستقلی بدانیم عوض استصناع میتواند به صورت نقد، نسیه و یا ترکیبی از نقد و نسیه باشد، به این معنی که بخشی از آن به صورت پیشپرداخت و بخش دیگر طبق زمانبندی معین یا بر اساس پیشرفت تولید کالا پرداخت شود. (موسویان، همان، ص ۳۸۸)
مبحث دوم: ویژگیها و انواع عقد استصناع
یکی از موضوعاتی که به ما در شناخت ماهیت قرارداد استصناع کمک قابل توجهی میکند آشنایی با ویژگیها و انواع این عقد است بنابرین ما در ادامه به ویژگیهایی که عقد استصناع را از سایر عقود متمایز میکند اشاره میکنیم سپس انواع این عقد را با توجه به ساختار این عقد بیان میکنیم.
گفتار اول: ویژگیهای عقد استصناع
این ویژگیها عبارتاند از:
-
- در قرارداد استصناع بهطورمعمول کالای موردنظر (موضوع استصناع) موجود نیست و سازنده در آینده آن را ساخته و تحویل میدهد.
-
- در قرارداد استصناع تهیه مواد اولیه و لوازم کار به عهده سازنده است، چراکه اگر مواد و لوازم توسط طرف دیگر معامله فراهم شود، قرارداد اجاره اشخاص خواهد بود نه استصناع.
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-09-29] [ 04:51:00 ب.ظ ]
|