طرح های تحقیقاتی و پایان نامه ها – ۳- فصل سوم:روش شناسی تحقیق – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
![]() |
-
- میزان برخورداری دانش آموختگان از روحیه مبارزه با بهره کشی اقتصادی و مشاغل خلاف مصالح جامعه اسلامی
-
- میزان شناخت دانش آموختگان ازمنابع اقتصادی کشور و شیوه های صحیح استفاده از آن ها
-
- میزان برخورداری دانش آموختگان از روحیه حراست از اموال عمومی و ثروت ملی
- میزان برخورداری دانش آموختگان از وجدان کاری
فصل سوم:
روش شناسی تحقیق
۳- فصل سوم:روش شناسی تحقیق
۳-۱- انواع تحقیق
در مورد انواع تحقیق، تقسیم بندی های متفاوتی صورت گرفته است اما بر اساس یک تقسیم بندی رایج،
تحقیقات را بر اساس سه شاخص می توان تقسیم بندی کرد(خاکی، ۱۳۷۸)
الف- طبقه بندی تحقیق بر مبنای هدف: از حیث اهداف تحقیق، سه تقسیم بندی زیر قابل بیان است:
-
- تحقیقات بنیادی؛ پژوهشهایی هستند که به ارائه یک تئوری(نظریه) منجر می شود.
-
- تحقیقات کاربردی؛ پژوهشهایی هستند که با بهره گرفتن از تئوری ها به ارائه مدل(الگو) منجر می شود.
- تحقیقات توسعه ای؛ پژوهشهایی هستند که هدف آن ها عملیاتی کردن و کاربردی کردن مدل هاست.
(خاکی، ۱۳۷۸)
ب- طبقه بندی تحقیق بر مبنای روش: از حیث توجه به روش، پژوهش ها را می توان به سه دسته تقسیم
کرد:
-
- تحقیقات توصیفی؛ به تشریح و بیان رویدادها بسنده میکند.
-
- تحقیقات تبیینی؛ دلایل و علل وقوع رویدادها را بررسی میکند.
- تحقیقات اکتشافی؛ در پی کشف وقایع و رخدادها و علل آن ها بر میآید. (خاکی، ۱۳۷۸)
ج- طبقه بندی بر مبنای نوع داده ها
۲ نوع تحقیق قابل تقسیم است:
-
- تحقیقات کیفی؛ داده های مورد نظر آن از نوع عدد و رقم نیست.
- تحقیقات کمی؛ داده ها از نوع عدد و رقم و قابل محاسبه است.
۳-۲- فرایند پژوهش
این پژوهش به روش « کاربردی، توصیفی و کیفی » انجام شده است یعنی از حیث هدف یک تحقیق کاربردی، از حیث روش از نوع توصیفی و از حیث نوع تحقیق کیفی است. تحقیق کاربردی تحقیقی است که یافته های آن را می توان مورد استفاده عملی قرار داد. هدف تحقیقات کاربردی، توسعه دانش کاربردی در یک زمینه خاص است. به عبارت دیگر تحقیقات کاربردی به سمت کاربرد علمی دانش هدایت می شود.(سرمد و همکاران، ۱۳۸۳)
۳-۳- روش گردآوری داده ها
در هر پژوهش، گردآوری داده های واقعی با توجه به منظوری که از آن پژوهش در نظر است دارای اهمیت میباشد. فرایند جمع آوری اطلاعات در برگیرنده فعالیت های متنوعی بوده و حاصل آن ها گردآوری داده هایی است که شرحی از عناصر مورد بررسی را نمایش میدهند. در این پژوهش با توجه به گام های مختلف تحقیق و ماهیت هر یک از آن ها از روش های مختلفی برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. از مطالعات کتابخانهای و جستجوهای اینترنتی و استفاده از اسنادبالادستی عمدتاً برای جمع آوری ادبیات و آمار و ارقام مربوط به تحقیق استفاده شده است و از مصاحبه، گروه کانونی[۱۶]، پرسشنامه برای جمع آوری نظرات خبرگان، استفاده شده است.
در این تحقیق ابتدا از ادبیات موضوع، مؤلفه های مورد بررسی مستخرج شده و در سه گروه کانونی به بحث و جرح و در صورت لزوم به تعدیل پرداخته و به یک مدل مفهومی رسیدیم. سپس در قالب یک پرسشنامه مدون و به صورت مصاحبه نیمه باز به نظر سنجی این الزامات و موانع در مورد مطالعه پرداختیم.
۳-۴- جامعه آماری تحقیق
جامعه به کل گروه افراد، رویدادها و پدیدههای مورد علاقه محقق که قصد بررسی آن ها را دارد اشاره دارد(دانایی فرد و دیگران، ۱۳۸۳،۳۹۱) یک جامعه آماری عبارت است از مجموعه افراد یا واحدها که دارای حداقل ،یک صفت مشترک باشند. جامعه آماری با توجه به هدف بررسی و نوع واحد مورد مشاهده میتواند به جامعه آماری این تحقیق متشکل از کلیه ، گونه های مختلفی تعریف شود (بازرگان و دیگران، ۱۳۷۷،۵۷)
افرادی میباشد که دارای شرایط ذیل میباشند:
- دانش آموزان سال اول و سال سوم که در مدارس استعداد درخشان در حال تحصیل هستند .
جامعه آماری این پژوهش حدود ۲۵۰ نفر از دانش آموزان سال اول و سوم مدارس استعداد درخشان میباشند.
۳-۴ روایی پرسشنامه
مقصود از روایی آن است که وسیله اندازه گیری به واقع بتواند ویژگی مورد نظر را اندازه بگیرد در واقع ، روایی تحقیق میزان سازگاری ابزار سنجش را با هدف تحقیق نشان میدهد.(عباس زادگان،۱۳۸۴،۹۵)روائی پرسشنامه به این سوال می پردازد که آیا ابزار سنجش واقعا همان چیزی را که هدف و نظر بوده سنجیده است؟(دانایی فرد و دیگران، ۱۳۸۳،۳۱۳) البته هر چه ابزار تحقیق از روایی بالاتری برخوردار باشند، بر اعتبار تحقیق افزوده خواهد شد.
روایی محتوا: این نوع روایی ایجاد اطمینان میکند که همه ابعاد و مؤلفه هایی که میتواند مفهوم مورد نظر ما را انعکاس دهد در آن سنجه وجود دارد. هرچه وجود این ابعاد و مؤلفهها در سنجه بیشتر باشد روایی محتوایی بیشتر میگردد. در شرایط مختلف روایی محتوایی تابعی از ترسیم و تعیین خوب ابعاد و مؤلفه های مفهوم میباشد (دانایی فرد و دیگران، ۱۳۸۳،۳۱۳).
در این تحقیق پرسشنامه تهیه شده با توجه به مطالعات قبلی و نظرات خبرگان دارای روایی میباشد. زیرا ابتدا با مطالعه و بررسی ادبیات موضوع،مؤلفه های مورد بررسی شناسایی شد (روایی محتوا) سپس برای تعیین اعتبار این عوامل در مرحله اول مشورت با نخبگان حوزه اثرسنجی آموزش و پرورش و در مرحله دوم استفاده از گروه کانونی که دارای سابقه جدی در اموزش و پرورش میباشند در دو مرحله انجام شد و مؤلفه های نهایی استخراج گردید.و نیز اساتید دانشگاهی از جمله اساتید راهنما و مشاور، مشاوره گردید و تغییرات لازم انجام گردید(قابلیت سنجه ها در تبیین موارد مورد نظر).
۳-۵- پایایی پرسشنامه
یکی از موضوعات اصلی روش تحقیق، قابلیت اطمینان (پایایی) ابزار اندازه گیری است. مقصود از پایایی آن است که اگر ابزار اندازه گیری رادر یک فاصله زمانی کوتاه چندین بار و به گروه واحدی از افراد بدهیم نتایج پایایی مفهومی است آماری که بر همبسته بودن بین دو ، حاصل نزدیک به هم باشد.(خاکی، ۱۳۷۸،۲۵۴) مجموعه از نمره ها مبتنی است و معرف اندازه گیری انجام شده به وسیله ابزار مورد نظر با گروهی از آزمودنی هاست. ضرایب پایایی ممکن است ارزش هایی بین صفر تا یک داشته باشد. در این پژوهش برای سنجش پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است که فرمول آن به شکل زیر میباشد:
J 2 ، تعداد بخش هایی است که آزمون بدانها تقسیم شده است، واریانس بخشهای jگانه و S2واریانس کل نمره هاست.
ضریب آلفای کرونباخ برای این پرسشنامهها با بهره گرفتن از نرم افزار SPSS محاسبه شده است که در ذیل به آن ها پرداخته می شود.
.۹۰۷
۵۴
خروجی آلفای کرونباخ و تعداد سوالات یا متغیرها را ارائه میکند. از آنجایی که در این نمونه مقدار آلفای کرونباخ (۹۰۷/۰) بزرگتر از ۷/۰ است ،آزمون از پایایی قابل قبولی برخوردار میباشد.
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-09-29] [ 04:30:00 ب.ظ ]
|