• پریرا[۷۳] در سال ۲۰۱۱ تحقیقی با هدف بررسی همبستگی بین توانایی هماهنگی دیداری – حرکتی و عملکرد تحصیلی ، و همچنین اینکه آیا توانایی ادراک دیداری همبسته با عملکرد خواندن است و آیا توانایی هماهنگی حرکتی همبسته با عملکر نوشتن انجام داد . برای جمع‌ آوری داده ها از آزمون رشد هماهنگی دیداری – حرکتی و آزمون عملکرد تحصیلی استفاده شد . شرکت کنندگان ۷۷ دانش آموز کلاس دوم بودند . نتایج نشان داد ارتباط معناداری بین توانایی هماهنگی دیداری – حرکتی و مهارت های تحصیلی خواندن ، نوشتن و حساب وجود دارد . علاوه بر این همبستگی قابل شناسایی بین ادراک دیداری و عملکرد خواندن و بین هماهنگی حرکتی و نوشتن نشان داد .

    • در تحقیقی که توسط راتزون و همکارانش[۷۴] در سال ۲۰۱۰ تحت عنوان بررسی تأثیر گذاری رویکرد والدینی (HPP) در منزل بر فعالیت دیداری – حرکتی دانش آموزان کلاس اول انجام شد ، نتیجه پژوهش حاکی از آن بود که رویکرد مذکور قادر نیست مهارت های دیداری – حرکتی کودکان را بیش از سایر رویکرد های یاری رسانی به کار گرفته شده در این پژوهش بهبود دهد . میزان رضایت والدینی در میان آن دسته از والدینی که در رویکرد (HPP) مشارکت داشتند به طرز چشم گیری بالاتر بود . والدین سوای پایگاه اقتصادی – اجتماعی خود سازگاری خوبی با این رویکرد داشتند .

    • کلارک[۷۵] (۲۰۱۰) ، در تحقیقی که تحت عنوان همبستگی میان دست خط ، خواندن ، حرکت ظریف و مهارت های دیداری – حرکتی در میان کودکان مهدکودک انجام داد ، همبستگی میان هفت شاخص نوشتاری و خواندن در امتحان نیمسال کودکان مهدکودک را با بهره گرفتن از آزمون نوشتاری الفبا (کلارک ، ۲۰۱۰) ، آزمون نوشتاری نام (کلارک ، ۲۰۱۰) و شاخص های پویای مهارت های سواد پایه را مورد آزمون قرار داده است . آزمون شوندگان این پژوهش ۴۸ نفر در رده سنی ۸۲-۶۸ ماهه بودند که از این میان ۵۳% آن ها شامل پسران می گردیدند . این بررسی به همبستگی های معناداری میان شاخص های نوشتاری و شاخص های DIBELS دست یافت . آن دسته از دانش آموزانی که نمرات کمتری در DIBELS کسب کردند در شاخص های نوشتاری نیز نمرات کمتری را به دست آوردند . بررسی حاضر همچنین به تفاوت معناداری میان خوانایی در نوشتن حروف بزرگ در مقایسه با حروف کوچک دست یافت . با این حال در سرعت نوشتن این حروف تفاوت چندانی به چشم نمی خورد .

  • برونر[۷۶] (۱۹۷۲) ، بیان می‌دارد که بازی فرصتی برای ایجاد مهارت های جدید حرکتی فراهم می‌کند ، مخصوصا مهارت های دستی که برای استفاده از ابزار مورد نیاز است . ‌بر اساس این پژوهش بازی دوران کودکی ، محیط عاری از فشاری ایجاد می‌کند که در آن اجزاء رفتاری مهارت های پیچیده ای که برای دوران بزرگسالی مورد نیاز است ، بدون نگرانی ‌در مورد نتیجه یا هدف عملکردها ، در مسیرهای جدید به هم می پیوندند ( به نقل از فرهبد ، ۱۳۷۸) .

جمع بندی

با نگاهی به نظریه های مطرح شده در این فصل می توان دریافت که استفاده از حرکت برای رشد بهنجار مهارت های ادراکی – حرکتی ضروری است . نظریه پردازانی چون دلاکاتو ، کپارت و گتمن بیش از سایرین به حرکت بها داده‌اند . تحقیقات دیگری از جمله تحقیق سلیمانی (۱۳۷۳) نیز هم بستگی میان توانمندی های حرکتی و پیشرفت تحصیلی را گزارش کرده‌اند . پژوهش های انجام گرفته نشان می‌دهند که مهارت هماهنگی دیداری – حرکتی یک مهارت بنیادی برای انجام تکالیف مدرسه از قبیل نوشتن و حساب کردن ، رونویسی از تخته سیاه ، فعالیت های ترسیمی ، فعالیت های ورزشی و انجام حرکات ظریف می‌باشد و رشد نایافتگی یا ضعف عملکرد دیداری – حرکتی می‌تواند به صورت ناتوانی یادگیری بروز پیدا کند . از طرفی پژوهش ها نشان داده‌اند که این مهارت از طریق انجام فعالیت ها و بازی هایی مانند برخی بازی های رایانه ای و بازی های آموزشی قابلیت رشد دارد .

فصل سوم :

روش شناسی پژوهش

در این فصل به جزئیات مربوط به روش انجام پژوهش می پردازیم . ابتدا در رابطه با طرح پژوهش ، جامعه ، نمونه و روش نمونه گیری توضیحاتی داده می شود ، سپس ابزار اندازه گیری معرفی و روایی و پایایی آن مورد بررسی قرار می‌گیرد . در ادامه روش اجرا شرح داده می شود و در پایان روش تجزیه و تحلیل داده ها تشریح می‌گردد .

طرح پژوهش

روش پژوهش طرح آزمایشی پیش آزمون -پس آزمون با گروه کنترل می‌باشد .

جامعه مورد مطالعه

کلیه کودکان مقطع پیش دبستانی منطقه یک شهر تهران که در سال تحصیلی۹۲-۱۳۹۱ مشغول به تحصیل می‌باشند ( تعداد کل دانش آموزان جامعه مورد نظر ۲۶۲۱ نفر می‌باشد ) .

نمونه و روش نمونه گیری

در این پژوهش برای انتخاب نمونه ، روش نمونه گیری خوشه ای به کار برده شده است . لذا از میان ۵۵ مرکز پیش از دبستان منطقه یک شهر تهران ، ۲ مدرسه ( یک مدرسه دخترانه و یک مدرسه پسرانه) و در هر مدرسه ۲ کلاس به صورت تصادفی انتخاب گردید . ۱۲۰ دانش آموز پیش از دبستان انتخاب شدند. در گروه آزمایش (۳۰ دختر و ۳۰ پسر) و در گروه کنترل (۳۰ دختر و ۳۰ پسر) جایگزین شدند .

ابزار اندازه گیری

آزمون بصری- حرکتی (بندر-گشتالت) جهت سنجش هماهنگی دیداری – حرکتی

آزمون دیداری – حرکتی «بندر – گشتالت»

آزمون بصری- حرکتی (بندر-گشتالت) که توسط لورتا بندر ساخته شده شامل نه کارت با ابعاد ۶×۹ اینچ می‌باشد که تصاویری بر روی آن ها طرح شده است . این تصاویر به اقتباس از آزمایش های ادراکی ورتایمر تهیه شده است . از کودکانی که آزمون می‌شوند خواسته می شود که با یک مداد نمره ۲ شکل تصاویر روی کارت ها را به ترتیب روی یک ورق سفید A4 ترسیم کنند و اگر بخواهند می‌توانند از کاغذ بیشتری استفاده کنند . محدودیت زمانی هم برای اجرای این آزمون وجود ندارد (لطف آبادی ،۱۳۷۷) .

روایی و پایایی آزمون

به دلیل اهمیت و کاربرد زیاد این آزمون برای کودکان ، تحقیقاتی در زمینه بررسی روایی و پایایی این آزمون بر روی کودکان ایرانی انجام شده است . مانند تحقیقی که یوسفی و همکاران ۱۳۷۰، آزمون بندر –گشتالت را روی۶۰۰ کودک ایرانی که در سنین ۶ تا ۱۰ سال و ۱۱ ماه قرار داشتند و در پایه های اول تا پنجم ابتدایی در ۱۶ دبستان شهر شیراز درس می خواندند ، اجرا کردند . پایایی آزمون که با اجرای مجدد آن در یک گروه ۶۰ نفری از کودکان با گذشت چهار هفته مورد بررسی قرار گرفت ،۷۷% بود . اعتبار آزمون با مقایسه نمرات کودکان در سطوح سنی متفاوت و محاسبه همبستگی نتایج آزمون ترسیم آدمک گودیناف و شاخص های تحصیلی و شغلی والدین به دست آمد . نتایج عمدتاً در جهت مورد انتظار بودند . و ‌به این موضوع دلالت داشتند که آزمون بندر- گشتالت ممکن است به عنوان یک مقیاس رشد شناختی ذهنی در ایران به کار آید .

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...