اعتماد به عنوان سطحی از اعتماد به نفس می‌باشد که یک فرد برای صلاحیت به دیگری ، عمل و شیوه ای اخلاقی ، عادلانه و قابل پیش‌بینی مشاهده می‌کند و انتظاراتی مثبت در فرد ایجاد می شود .اعتماد به رهبر شامل دو پایگاه اساسی است که به عنوان اعتماد شناختی و اعتماد عاطفی می‌باشد .اعتماد شناختی برای اعتماد به طرف دیگر از قبیل :توانایی به مسئولیت ، قابلیت اطمینان ، اعتماد و قابلیت پیش‌بینی می‌باشد و اعتماد عاطفی که در رابطه با سرمایه گذاری عاطفی ، تعامل و تأکید بر همدلی ، تفاهم و وابستگی بر اساس زمینه‌های مشترک برای طرف دیگر است (همان منبع).

هنگامی که پیروان در رهبر خود اعتماد ببینند، این عمل منجر به تعهد بالاتر شده و این افزایش تعهد سطح بالاتری از رضایت شغلی و بهبود عملکرد را موجب می شود. ‌بنابرین‏ برای پیروان اعتماد به رهبری نقش بسیار مهمی را بازی می‌کند و در واقع ایده اصلی اعتماد به رهبر ، شخصیت رهبر است که پیروان به درک ویژگی های رهبر خود مانند توانایی ، صداقت ، اعتماد و اطمینان ، خیرخواهی در محل کار ، خدمت رسانی و …. پی می‌برند(مایر و همکاران ،۱۹۹۵).حال مسأله اصلی این است آیا رهبری خدمتگزار بر تعهد سازمانی از طریق نقش میانجی اعتماد به مدیران اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان گیلان اثر معنی دار دارد؟

۱-۳- اهمیت و ضرورت تحقیق

رهبری همواره با انسان عجین بوده است. از زمانی که انسان به صورت بدوی و با شکار حیوانات روزگار می گذرانید، زمانی که دوام و بقای او به توان وی در هدایت نیرو در شکارگاه و شکار بستگی داشت و یا زمانی که گروه هایی از خانواده های صحرانشین برای منبع تامین غذا، نقل و مکان می‌کردند، همواره رهبری وجود داشته است.(کیپن برگر، ۲۰۰۲،ص۳).

اهمیت موضوع رهبری در سازمان‌ها، باعث شد که اندیشمندان و محققان مدیریت در پی کشف ویژگی ها و خصوصیات رهبران موفق در سازمان‌ها بر آیند و همواره در تلاش باشند تا مشخصات رهبر موفق را در سازمان ذکر کنند. در پی این تلاش‌ها در دهه های اخیر مکاتب رهبری و نظریات متعددی در زمینه رهبری شکل گرفته و به جامعه علمی معرفی شده است Kwong & Zhen,2014,p18) ).

در رهبری خدمتگزار محرک و انگیزه اولیه باید مطلوبیت برای خدمت کردن باشد.( گرین لیف۱۹۹۷، سنگه۱۹۹۵، بلاک ۱۹۹۳، باتن ۱۹۹۷ و دیگران) سبک رهبری خدمتگزار، وقتی که رهبر خود را در موقعیت خدمت کردن به پیروان و کارکنان زیر دست قرار می‌دهد، قابل تصویر است. خود خدمتی نباید محرک و انگیزه برای رهبر باشد بلکه او باید بر قله برنامه انگیز شی بالاتر یعنی توجه و تمرکز به نیاز دیگران صعود کند.(راسل و استون، ۲۰۰۲، ص۱۴۵). در این میان رهبران نقش مهمی در ایجاد، حفظ و توسعه اعتماد دارند. یک وظیفه اساسی رهبران ایجاد زمینه ای است که در آن رهبر و پیرو بتوانند در فضای اعتماد متقابل، هدف هایی که بر سر ارزش آن توافق دارند را تحقق ببخشند( قلی پور و همکاران ،۱۳۸۸،ص۱۱۶).

بدون وجود رهبری یا جریان هدایت، ممکن است حلقه اتصال میان اهداف فردی و سازمانی ضعیف و گسسته شود. گسست این حلقه، به معنی تردید نسبت به اهمیت اهداف و منافع فردی در مقابل اهداف و منافع سازمان است. وجود چنین تردیدی، یک آفت جدی در شکل گیری اعتماد سازمانی است( Kwong & Zhen,2014).

سازمان ها و مدیران کاملاً آگاهند که با تغییری سریع و پیچیده روبرو هستند و این حرکت نا معلوم به سوی آینده، با تقاضای افراد برای مشارکت بیشتر در همه سطوح سازمانی همراه است و به طور شگفت انگیز باعث تغییر ادراکات رهبری، به ویژه در نقش های ارتباطی بین پیرو و رهبر شده است. اغلب تئوری ها با توجه به اهمیت نقش رهبر در قبال پیروان برای انجام مأموریت سازمان پایه ریزی شده اند و این جای سؤال است که رهبر چه اثری می‌تواند بر نگرش های شغلی کارکنان داشته باشد. هرچند عوامل متعددی بر نگرش ها و رفتار کارکنان تأثیرگذارند، سبک رهبری خدمتگزار به عنوان رویکردی نو ممکن است از نظر ارتقای عملکرد اعضای سازمان از طریق پرورش نگرش ها و رفتارهای کاری آنان مانند رضایت شغلی و تعهد سازمانی برای رهبران سازمان ها سودمند باشد( خوشبختی ،۱۳۹۱،ص۱۱۴). در چنین زمینه ای، تحقیق درباره رابطه بین رهبری خدمتگزار و اعتماد، مورد توجه صاحب‌نظران و محققان و ضمنا مدیران و کارورانی قرار دارد که در دنیای واقعی کار به ضرورت وجود یک سبک متفاوت برای هدایت و جهت دهی به کوشش های افراد و عملیات سازمان پی برده اند(نصر اصفهانی و همکاران، ۱۳۹۰).

۱-۴- اهداف تحقیق

  1. بررسی تأثیر رهبری خدمتگزار بر تعهد سازمانی کارکنان اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان گیلان

۲- بررسی تأثیر رهبری خدمتگزار بر اعتماد عاطفی مدیران اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان گیلان

۳- بررسی تأثیر رهبری خدمتگزار بر اعتماد شناختی مدیران اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان گیلان

۴- بررسی تأثیر رهبری خدمتگزار بر تعهد سازمانی با نقش میانجی اعتماد عاطفی کارکنان به مدیران اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان گیلان

۵- بررسی تأثیر رهبری خدمتگزاربر تعهد سازمانی با نقش میانجی اعتماد شناختی کارکنان به مدیران اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان گیلان

۱-۵- پرسش های تحقیق

۱- آیا رهبری خدمتگزار در تعهد سازمانی کارکنان نقش دارد؟

۲- آیا رهبری خدمتگزاردر اعتماد کارکنان به مدیران نقش دارد؟

۳-آیا اعتماد کارکنان به مدیران در تعهد سازمانی کارکنان نقش دارد؟

۴-آیا اعتماد کارکنان به مدیران و تاثیر رهبری خدمتگزار بر تعهد سازمانی نقش میانجی دارد؟

۱-۶- فرضیه های تحقیق:

۱- رهبری خدمتگزار در تعهد سازمانی کارکنان نقش معنی دار دارد.

۲- رهبری خدمتگزاردر اعتماد کارکنان به مدیران نقش معنی دار دارد.

۳- اعتماد کارکنان به مدیران در تعهد سازمانی کارکنان نقش معنی دار دارد.

۴- اعتماد کارکنان به مدیران در تاثیر رهبری خدمتگزار بر تعهد سازمانی نقش میانجی دارد.

۱-۷- قلمرو تحقیق

۱-۷-۱- قلمرو موضوعی :

قلمرو موضوعی تحقیق در حوزه منابع انسانی و با موضوع تاثیر رهبری خدمتگزار بر تعهد سازمانی و نقش میانجی اعتماد به مدیران اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان گیلان باشد.

۱-۷-۲- قلمرو زمانی :

محدوده ی زمانی تحقیق سه ماهه آخر سال ۱۳۹۲ و شش ماهه اول سال ۱۳۹۳ می‌باشد.

۱-۷-۳ – قلمرو مکانی :

قلمرو مکانی تحقیق اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان گیلان می‌باشد.

۱-۸- تعاریف مفهومی و عملیاتی متغیر ها و کلید واژه ها:

۱-۸-۱- تعاریف نظری و عملیاتی متغیرهای مستقل رهبری خدمتگزار :

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...