فایل های دانشگاهی -تحقیق – پروژه | قسمت 25 – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
![]() |
با توجه به تعاریف بیان شده میتوان چند ویژگی را برای جرایم سازمان یافته بیان نمود.
۱- سازمانی بودن فعالیت که مشخصه های سازمان را دارد از قبیل ساختار تشکیلاتی، استمرار زمانی، قدرت مرکزی، سلسله مراتب تشکیلاتی، محدودیت اعضا، قواعد الزام آور و تقسیم کار [۲۰۹]
۲- فعالیت های مجرمانه سازمان یافته
۳- ابزارهای حمایتی برای اعضا
۴- انحصار طلبی که پیشتر در جرایم سازمان یافته فراملی خصوصیت دارد. [۲۱۰]
۵- غیر ایدئولوژیک بودن سازمانهای مجرمانه یعنی عدم وابستگیهای سیاسی و مذهبی
۶- استفاده از ارعاب و خشونت
حال با شناخت ویژگیهای بارز جرایم سازمان یافته باید دید مصادیق بارز و اصلی این جرایم کدامند.
از جمله مهمترین جرایم سازمان یافته میتوان به موارد زیر اشاره کرد :[۲۱۱]
-
- قاچاق مواد مخدر و روانگردان
-
- شست و شوی درآمدهای ناشی از جرم
-
- سرقت آثار و اشیاء فرهنگی، هنری و تاریخی و قاچاق آن ها .
-
- سرقت مالکیت معنوی افراد.
-
- اعمال تجاری ممنوع سودآور داخلی و بینالمللی
-
- قمار و تأسيس قمارخانهها
-
- قاچاق اسلحهی گرم
-
- قاچاق مواد رادیو اکتیو و هستهای
-
- قاچاق انسان: کودکان، بزرگسالان (نیروی کار)، زنان برای فحشا و دیگر مقاصد نامشروع
-
- قاچاق مهاجران
-
- خرید و فروش اعضای بدن انسان
-
- خرید و فروش حیوانات نایاب، داروها و مواد سمی نایاب
-
- اخاذی از افراد و شرکت ها و حتی در برخی موارد از دولت ها
-
- کلاهبرداری از افراد و شرکت ها و کلاهبرداری از بیمه و …
-
- سرقت در اشکال مختلف آن مانند سرقت وسایل نقلیه و خرید و فروش وسایل مسروقه
-
- قتل های قراردادی و اعمال خشونت
-
- هواپیما ربایی
-
- دزدی دریایی
-
- جرایم علیه محیط زیست
-
- فساد مالی (رشوه دادن به مقامات قضایی، سیاسی و مأموران نظامی انتظامی و کارکنان و مستخدمان دولتی از طرق مختلف).
- جعل و ضرب سکه های تقلبی، چاپ اسکناس تقلبی و قاچاق ارز .
مواردی که نام برده شد بارزترین جرایم سازمان یافته میباشند که با توجه به ماده ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی سال ۹۲ و مواردی که در آن بیان شده است، میتوانند قابل تطبیق با مصادیق افساد فی الارض باشند و با وجود سایر شرایط برای تحقق افساد فی الارض تحت این عنوان قرار بگیرند.
به عنوان مثال قتل های قراردادی که یکی از موارد جنایات علیه تمامیت جسمانی میباشد یا قاچاق مواد مخدر و مواد رادیو اکتیو و هسته ای که یکی از موارد پخش مواد سمی و میکروبی خطرناک میباشد. قمار یا ایجاد قمارخانه که از موارد دایر کردن مراکز فساد و فحشا میباشد و یا اخاذی و کلاهبرداری از افراد و شرکت ها و حتی دولتها و فسادهای مالی و تجارتهای ممنوع که از موارد اخلال در نظام اقتصادی که در ماده ۲۸۶ از آن نام برده شده است میباشد.
مصادیقی که به عنوان افساد فی الارض در قانون بیان شده است همگی از جرایم سنگینی هستند که در قانون پیشبینی شده است یعنی همه آن ها در یک چیز مشترک هستند و آن درجه و شدت آن ها در مقابله با ارزش های مورد حمایت قانون است. از طرف دیگر نیز با امعان نظر در مصادیق جرایم سازمان یافته نیز در مییابیم که تمامی مصادیق جرایم سازمان یافته نیز دارای همان سنگینی و شدت جرایم افساد فی الارض میباشند و ارزشهای اصلی مورد حمایت جامعه هدف اصلی آن ها است پس افساد فی الارض و جرایم سازمان یافته در این مورد با هم مشترک هستند و مصادیق هر دو عنوان از بزرگترین و سنگینترین جرایمی است که در قانون پیشبینی شده است. البته این سنگینی نیز با فلسفه اصلی به وجود آمدن جرایم سازمن یافته هماهنگی دارد زیرا هدف اصلی به وجود آمدن این سازمان های تبهکار انجام جرمهایی است که توسط یکی دو نفر غیرقابل تحقق است.
پس بسیاری از جرایم سازمان یافته میتوانند از مصادیق افساد فی الارض باشند در صورتی که شرایط دیگر نیز وجود داشته باشد. منظور از شرایط گستردگی ذکر شده در ماده ۲۸۶ و آثار مخرب و زیانباری است که این جرایم به وجود میآورند از قبیل اخلال شدید نظم عمومی، ناامنی، خسارت به تمامیت جسمانی افراد و اموال عمومی و خصوصی یا اشاعه فساد و فحشا.
مثلاً در قانون جرایم رایانهای در فصل چهارم با عنوان جرایم علیه عفت و اخلاق عمومی که در قانون جدید به شماره ماده ۹۶۵ آمده است قانونگذار پس از ذکر مجازات انتشار یا توزیع یا معامله کنندگان محتویات مستهجن به وسیله سامانه های رایانه ای یا مخابراتی و حامل داده ها در تبصره سوم این ماده مجازات افرادی را که این اعمال را حرفه خود قرار داده باشند و یا به طور سازمان یافته مرتکب جرم شده باشند تشدید کردهاست و تصریح نموده است که چنانچه مرتکب مفسد فی الارض شناخته نشود، به حداکثر هردو مجازات مقرر (حبس و جزای نقدی) در این ماده محکوم خواهد شد.
یا در ماده ۴ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری قانونگذار کسانی را که با تشکیل و رهبری شبکه چند نفری به ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری مبادرت میکند.
در صورت صدق عنوان مفسد فی الارض بر آن ها مجازات افساد فی الارض را پیشبینی کردهاست و برای صدق این عنوان باید شرط گستردگی جرم و دامنه آثار آن وجود داشته باشد تا تحت عنوان افساد فی الارض قرار بگیرد.
بنابرین در جرایم سازمان یافته از زمینه بیشتر از سایر جرایم وجود دارد که تحت عنوان افساد فی الارض قرار بگیرند چرا که معمولاً از جمله جرایم سنگینی هستند که در سطح وسیعی ارتکاب مییابند.
در انتهای ماده ۱۳۰ قانون مجازات اسلامی جدید آمده است در صورت صدق عنوان محارب و مفسد بر سر دسته گروه مجازات این دو عنوان در مورد وی اجرا میشود. پس باید دید سردسته چه کسی باید باشد و سردستگی دارای چه خصوصیتی است.
در تبصره دوم این ماده آمده است «سردستگی عبارت از تشکیل یا طراحی یا سازماندهی یا اداره گروه مجرمانه است.»
با این بیان سردسته و رئیس یک گروه مجرمانه کسی است که آن گروه را تشکیل میدهد و اعضا را جذب و زمینهها را محیا و سلسله مراتب را تشکیل میدهد و یا کسی است که طراح نقشهها و راهبردها ، و آموزش دهنده فنون به اعضا گروه میباشد و یا سازمان دهنده میباشد و ساختار تشکیلاتی را تعریف و بیان میکنند و وظایف و تقسیم کاررا در گروه بر عهده دارد و یا اینکه اداره کننده گروه مجرمانه را بر عهده دارد و مرکزیت گروه با اوست و تمام دستورالعمل ها را صادر و بر وظایف و کارکردهای گروه نظارت دارد.
با توجه به «یا» یی که در تبصره به کار رفته است لازم نیست که سردسته گروه همه طراح باشد هم تشکیل دهنده و هم سازمان دهنده و اداره کننده چه بسا که هریک از این کارها را شخص خاصی انجام داده باشد و یا اینکه تمامی این کارها توسط یک نفر صورت گرفته باشد بنابرین صدق عنوان سردسته بر یک فرد این است که حداقل یکی از این مسئولیتها را بر عهده داشته باشد.
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-09-29] [ 05:37:00 ب.ظ ]
|