مقالات و پایان نامه ها – ۲-۷ اهداف گزارش گری سود عبارت است از: – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
![]() |
در کلیه موارد تبدیل سهام بی نام به سهام با نام و بالعکس مراتب باید پس از انقضای مهلت های مقرر در قانون در اداره ثبت شرکتها جهت اطلاع عمومی اعلام گردد.
۲-۵ وثیقه سهام:
چنانچه سهم بی نام به رهن گذاشته شود باید به قبض مرتهن یا به تصرف کسی که بین طرفین معین میگردد داده شود (ماده ٧٧٢ ق.م) و در مورد رهن سهم با نام مراتب در دفتر سهام شرکت ثبت میگردد و الا از نظر شرکت و اشخاص ثالث فاقد اعتبار خواهد بود.
۲-۶ تعریف سود:
سود یکی از مفاهیم حسابداری و مالی است که موجب با اهمیت شدن سیاست تقسیم سود در مدیریت مالی میگردد. تحلیل گران مالی اندازه گیری و انتشار اطلاعات مربوط به سود را مفید می دانند.
۲-۷ اهداف گزارش گری سود عبارت است از:
۱- سود به عنوان معیار کارایی مدیریت استفاده می شود.
۲- ارقام تاریخی سود برای کمک به پیشبینی وضع آتی شرکت یا توزیع سود سهام در آینده استفاده می شود.
۳- از سود به عنوان معیاری برای اندازه گیری میزان موفقیت در عملکرد مدیریت استفاده می شود.
۴- برنامه ریزی مدیریت در آینده میتواند بر اساس سود انجام پذیرد.
۲-۸ اهمیت سود:
از آنجا که سود شرکت به وسیله حسابداران قابل دستکاری است و مقدار آن به میل و خواسته مدیران شرکت
تغییر مییابد این پرسش مطرح است که آیا سود شرکت میتواند ارزش اقتصادی داشته باشد یا خیر؟ چگونه میتوانیم بپذیریم که سود شرکت عامل تعیین کننده سهام باشد؟ شاید پاسخ ساده این پرسش این باشد که سود مورد گزارش و سود پیشبینی شده به سرمایه گذاران کمک میکند تا بتوانند بر اساس آن جریان سود تقسیمی آینده را پیشبینی کنند. به این دلیل است که سرمایه گذاران به صورتی آشکار به سود شرکت توجه زیادی میکنند. به عنوان مثال اگر انتظار رود که سود شرکت در یک سال ۲۰ % رشد یابد می توان به صورتی معقول انتظار داشت که سود تقسیمی هم در سال با نرخ ۲۰ % رشد نماید.
۲-۹ دلایل تقسیم سود:
با توجه به اهمیت تقسیم سود تقسیم نشده در تامین مالی پروژه های سرمایه گذاری شرکت ها، به چه دلایلی این شرکت ها به تقسیم سود نمی پردازند؟
این کار دلایل متعددی دارد که برخی از آن ها عبارتند از
۱- سود سهام درآمد با ثباتی برای سهامداران فراهم میکند، به طوری که بر اساس حجم سود سهام میتوانند قسمتی یا کل هزینه زندگی خود را تامین نمایند.
۲- سرمایه گذاران و خریداران سهام به گزارش ها و اخبار سود سهام سالانه شرکت ها توجه دارند.
۳- تغییرات در سود سهام تقسیمی حاوی اطلاعات مفیدی برای سرمایه گذاران میباشد.
۴- اگر سهامداران شرکتی عادت به دریافت سود سهام را داشته باشند مشکل است به یکباره بتوان تقسیم سود سهام را متوقف نمود زیرا تبعات فراوانی را دارا میباشد.
۵- افزایش تورم باعث می شود که سود فعلی از دریافت آینده ارزشمندتر باشد.
۶- عدم پرداخت سود ممکن است موجب تبلیغات تهاجمی رقبا علیه شرکت شود.
۷- برخی از مقررات های قانون تجارت و مالیات های مستقیم شرکت ها را از انباشتن غیر ضروری و بیش از حد سود تقسیم نشده منع می کند.
۸- سهامداران از طریق دریافت سود یا حتی دریافت انتظار سود است که بازده سرمایه شان را به دست می آورند، یا شانس این را پیدا میکنند که سهام خود را به قیمت بالاتری بفروشند.
۲-۱۰ فلسفه تقسیم سود
مفهوم منفعتگرایی[۱] در ایجاد و اداره امور مؤسسات در سال های اخیر مورد نقد قرار گرفته است و تئوری پردازان اقتصادی مفاهیم دیگری از جمله مطلوبیتگرایی[۲] را جانشین آن کردهاند. به این دلیل منفعت گرایی در غالب نقدها مردود اعلام می شود که سود تنها انگیزه تأسيس و اداره شرکت ها نیست، بلکه اهداف رفاهی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی نیز از اهداف مهم تأسيس شرکت ها به شمار میروند.
اقتصادانان همچنین تشکیل سرمایه[۳] را از عوامل مؤثر رشد و پیشرفت اقتصادی میدانند. تشکیل سرمایه یا از طرف دولت و یا از طرف بخش خصوصی صورت میگیرد. اما هدف بخش خصوصی از سرمایه گذاری موارد زیر است:
۱- کسب سود سالانه به عنوان سود سهام [۴]
۲- کسب عایدی سرمایه [۵]
۳- کسب سود سالانه و استفاده از عایدی سرمایه
درعین حال که سرمایه گذاران به دریافت سود سالانه حاصل از سرمایه گذاری خود علاقه دارند، مدیران مؤسسات، ارزان ترین و مهمترین منبع مالی را برای رشد و توسعه و تامین نیازهای مالی خود در عدم تقسیم سود جستجو میکنند، لذا میان این دو گروه تضادی وجود دارد که باید قاعدتاً به یک راه حل بهینه ختم شود.
۲-۱۱ تئوری های تقسیم سود:
تئوری پردازان مالی نظریات خود را با توجه به ارتباط یا عدم ارتباط بین سیاست های تقسیم سود و ارزش سهام، ارائه دادهاند. بعضی از این صاحب نظران کوشیده اند با توسل به ریاضیات پیچیده و تحت شرایط بازار سرمایه کامل[۶] ، فرضیات خود درباره عدم ارتباط تقسیم سود و ارزش سهام را به اثبات برسانند. پیروان این مکتب به پیروان بازار کامل[۷] معروف هستند.
عده ای دیگر به وجود نواقص در بازارهای واقعی اشاره میکنند و مدعی هستند به دلیل وجود این نواقص سیاست تقسیم سود، ارزش سهام را تحت تأثیر قرار میدهد. طرفداران این مکتب به پیروان بازار ناقص[۸] مشهورند. در متون مالی نظریات این دو گروه به ترتیب تحت عناوین زیر آمده است. که در بخش های آتی به آن خواهیم پرداخت.
۱-عدم ارتباط تقسیم سود[۹]
۲- مربوط بودن تقسیم سود [۱۰]
۲-۱۸ دلایل ارجحیت سود تقسیم شده بر منافع سرمایه:
۱- کاهش عدم اطمینان: قول دادن منفعت سرمایه در آینده یا توزیع سود در آینده دارای عدم اطمینان بیشتری از توزیع سود در زمان حال میباشد.
۲- سود تقسیمی نشان دهنده قدرت شرکت است. اعلام پرداخت سود نقدی بیانگر اطلاعاتی است مبنی بر اینکه شرکت به طور معقولی قوی و با پشتوانه است به عبارت دیگر سود سهام دارای پشتوانه اطلاعاتی است.
۳- نیاز برای درآمد های جاری: تعدادی از سهامداران درآمد سرمایه گذاری خود را برای پرداخت هزینه های جاری خود نیاز دارند.
۲-۱۲ روش های تقسیم سود:
شرکت ها با توجه به پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی سهامداران به چند روش میتوانند به سهامداران سود توزیع کنند.
۲-۱۲-۱ تقسیم سود نقدی :
سود ثابت و معین: یکی از عوامل بسیار مهم بر ارزش سهام، ثبات یا عدم ثبات پرداختن سود سهام است. به عنوان مثال کاهش یا حذف سود سهام ممکن است سال ها قیمت بازار را تحت تاثیر قرار دهد. بدون شک الگوهای متغیر سود در مقایسه با الگو های ثابت آن از مطلوبیت کمتری برخوردار است. به منظور حفظ ثبات سهام و ایجاد یک الگوی ثابت، مدیریت شرکت باید نسبت پرداخت سود سهام به کل سود را به خوبی انتخاب نماید
که امکان ادامه و تثبیت آن باشد اگر مدیریت دورنمای روشن از اهداف سرمایه گذاران بلند مدت و سودآوری مورد نظر را داشته باشد، بدون شک در اجرای سیاست صحیح سود سهام موفق تر خواهد بود.
۲-۱۲-۲ سود متغیر:
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-09-29] [ 05:20:00 ب.ظ ]
|